VARS house / aceboXalonso

first_imgArchDaily “COPY” Photographs Architects: aceboXalonso Area Area of this architecture project Houses Area:  1400 m² Area:  1400 m² Year Completion year of this architecture project Save this picture!© Eugeni Pons+ 40 Share CopyHouses•Madrid, Spain Year:  “COPY” 2009 VARS house / aceboXalonso Projects 2009 Year:  VARS house / aceboXalonsoSave this projectSaveVARS house / aceboXalonso Photographs:  Eugeni PONS, Martín VarsavskyProject Director:Nuria MuruaisModels & Drawings:Alexandra Revelo, Keigo KobayashiStructure Engineer:Alejandro Bernabeu NB35Architects In Charge:Victoria Acebo, Ángel AlonsoCity:MadridCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Eugeni PonsRecommended ProductsPorcelain StonewareApariciPorcelain Tiles – BrickworkPorcelain StonewareGrespaniaPorcelain Tiles – 20MMWoodBlumer LehmannAssembly and Logistics of Wood ProjectsText description provided by the architects. After climbing the hill we thought, ingenuously, that the best way of being established here would be to lie down on a carpet protected from the Sun for a parasol. A carpet that we’d be able to wrinkle to be more comfortable, a parasol that rises and goes down, changing the character of the space that it covers, adaptable to the positions of the body. House and body are recognized in that both are opened systems, in constant exchange with the exterior.Save this picture!© Eugeni PonsIt would be interesting also to prolong a bit the experience of ascension, to construct a new top, to inhabit the peak.Save this picture!© Eugeni PonsTo formulate a complex relation between two simple planes, or a complex plane that formulates simple relations (above below, out inside, floor-roof). It depends on if we read the object or the space… The variations obtain, surprisingly, an expressive and unitary vision of the object and contribute different relative positions with regard to the planes that they form; the continuity in the movement dissolves the limits between the different latitudes. Probably this way let’s find a structure that obtains the transverse exchange that we want between the stable interior and the inconstant exterior, flowing in oblique way among spaces of different tone, here buried, there highly, with the stable look on the horizon.Save this picture!Floor Plan 1Vars House is a two floor housing of around 1.200 s.m. for a family in Madrid. Lower floor is an open space with kitchen, domestic service, pool room and mechanicals. Higher is a continuous space with domestic program, 6 bedrooms, another kitchen, living & dinning room and audiovisual space. It’s completely open to the landscape and has two direct access to the garden on the roof, an stair from the living and a ramp from the children’s bedrooms. There’s a patio in the centre, an enclosed space, with a wide size tree as climatical control.Save this picture!© Eugeni PonsStructure, construction and space are the same thing. It’s being built in exposed concrete, walls act as beams of the large projections of the roof. Variable sections of the structure are used as expressive language, qualifying the spaces below.Project gallerySee allShow lessJohn Henry Brookes and Abercrombie Building / Design Engine ArchitectsSelected ProjectsUrban Requalification of S. Martinho do Porto / Gonçalo Byrne ArquitectosSelected Projects Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/506358/vars-house-aceboxalonso Clipboard Spain ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/506358/vars-house-aceboxalonso Clipboard CopyAbout this officeaceboXalonso OfficeFollowaceboXalonso OfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMadridMies van der Rohe AwardHousesSpainPublished on May 19, 2014Cite: “VARS house / aceboXalonso ” 19 May 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Indigo Slam / Smart Design Studio

first_img Indigo Slam / Smart Design Studio CopyHouses•Chippendale, Australia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/799154/indigo-slam-smart-design-studio Clipboard Houses ArchDaily Structural Engineer:Brian WoodElectrical Engineer:Renata OliveiraHydraulic Engineers:Leon Dimino, Scott MurrayProject Managers:Chris Peter, Paul IshakFurniture Design:Khai LiewLandscape Architect:Christopher OwenQuantity Surveyor:Janet LumGeotechnical Engineer:Todd HoreCivil Engineer:Kelvin HoleyBasix:Graham HuntAustralia Certifier:Peter AntcliffeMechanical Engineer:Michael De Maio, Michael WhytlawFacade Engineer:Peter RomeosSurveyor:Stuart De NettArchitects In Charge:William Smart, Nicole Leuning, Luke Moloney, James Ho, Joey ChengCity:ChippendaleCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Sharrin ReesRecommended ProductsMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedFiber Cements / CementsULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Leioa School RestorationWindowsJansenWindows – Janisol PrimoFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinText description provided by the architects. A piece of sculpture to be lived in, this exciting project fronts newly-built Central Park in Sydney’s Chippendale and creates an inspiring residence for an art collector. Behind a façade of sculpted concrete, serene living spaces and monumental halls create a dynamic spatial interplay of spare interiors in which the main decorative element is light.Save this picture!© Sharrin ReesThe concrete façade of Indigo Slam is alive to the changes wrought by light, shade, sun and cloud, providing the new urban park across the road with a lively backdrop to public life. Approaching from O’Connor Street, a patterned steel screen opens to lead the visitor into a generous coved vestibule.Save this picture!© Sharrin ReesFrom here, the space compresses to a low and narrow corridor before suddenly opening to a cavernous stair hall lit from concealed roof lights overhead. This room is a space unique in Australian residential architecture – grand and austere in its size and sparseness, but inviting and exciting as it leads one upwards through the building.  Save this picture!© David RocheAs a counterpoint to this dramatic spatial sequence, the living areas leading off it are informal and intimate. Bedroom suites occupy the first floor, overlooking the public park to the north. The curves and planes of the façade here act as screens to provide privacy and shade for the occupants.Save this picture!© Sharrin ReesOn the second floor, sitting and dining rooms overlook the park. A sky-lit kitchen and study look back into the building, creating views across the stair hall. To the south, a small garden flat and three car garage address Dick Street.Save this picture!Ground Floor PlanSave this picture!First Floor PlanSave this picture!2nd Floor PlanSpaces are large but not ostentatious. Internal finishes are modest and pared-back: floors are brick-paved, walls are set render, fittings are simple.Save this picture!© Sharrin ReesThe brief was for Indigo Slam to last 100 years. Materials are selected to wear and endure and fittings to last, with operable elements mechanically rather than digitally operated. These include oversized vertical timber blinds that turn and retract by means of hanging chains and awning windows operated by geared winders. The brass armatures for these moving parts lend a finely grained detail to the interior and to the steel, glass and concrete of the building façade.Save this picture!SectionThe project aspires to an exemplary level of environmentally sustainable design with natural lighting, cross-ventilation, rainwater harvesting and adherence to passive solar design principles reducing the energy and water load of the building. Geothermal heating and cooling have also been incorporated into the design and solar hot water and photovoltaic cells populate the roof.Save this picture!© Sharrin ReesIndigo Slam represents a rare opportunity to add a large residence of substantial quality and architectural merit to the diverse neighbourhood of Chippendale, and participate in the reinvigoration this part of Sydney as a place of architectural and cultural interest.Save this picture!© David RocheProduct Description. To explore an innovative new way of designing the skin of a building, a language of cutting, folding and stitching together was established; something once flat is made three dimensional and something once blank creates and enfolds space. The sculpted façades of Indigo Slam became alive to the changes wrought by light, shade, sun and cloud. The curves and creases of the concrete façade fold, open or close, concealing and revealing, to create privacy, open to the light, form a balcony or maintain outlook as the rooms demand. The plasticity of concrete was essential to creating the forms of the façade and the texture and colour of the white concrete provide the new urban park across the road with a lively backdrop to public life.Save this picture!© Sharrin ReesProject gallerySee allShow lessWheat Youth Arts Hotel / X+LivingSelected ProjectsOffice in Sendagaya / Yoshi Kishida/2001Selected Projects Share Architects: Smart Design Studio Year Completion year of this architecture project Photographs Photographs:  David Roche, Sharrin Rees Manufacturers Brands with products used in this architecture project Indigo Slam / Smart Design StudioSave this projectSaveIndigo Slam / Smart Design Studio 2016 Year: center_img Lighting Design: Save this picture!© David Roche+ 28 Share “COPY” “COPY” Manufacturers: Austral Bricks, Lafarge Holcim Australia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/799154/indigo-slam-smart-design-studio Clipboard Emrah Baki Ulas Projects CopyAbout this officeSmart Design StudioOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesChippendaleAustraliaPublished on November 11, 2016Cite: “Indigo Slam / Smart Design Studio” 10 Nov 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalSystems / Prefabricated PanelsKalwall®Translucent WalkwaysPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxWoodBruagAcoustic Panels with LEDTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – Palm SpringsMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedBricksDEPPEWaterstruck Bricks – 1622/1635ekws DFMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Indigo Slam / Smart Design Studio是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more